www.EmielRos.nl (Emiel Ros 1937-2015)

Ross Badge

Diversen

Helden van de Spaarndammerbuurt

Samen met 19 andere Spaarndammers ben ik geïnterviewd door Olga van Ditzhuijzen. De verhalen zijn gebundeld in een boekje dat op 24 juni 2012 is gepubliceerd. De foto's zijn door Sandra Hoogeboom gemaakt.

De twee auteurs van het boek schrijven zelf:
Met het project ‘Helden van de Spaarndammerbuurt’ willen we Amsterdammers bewust maken van de activiteiten die plaatsvinden in het stadsdeel en aandacht vestigen op sociale cohesie in de wijken en het belang van vrijwilligersorganisaties.
Ook willen we aandacht vragen voor de stille armoede in Amsterdam en dan met name in de Spaarndammerbuurt, een van de laatste authentieke volksbuurten in het hart van de stad. Met het project wil we een beeld geven van het groeiende belang van vrijwilligersorganisaties, juist nu in tijden van economische teruggang.
Daarnaast willen we alle bewoners van deze buurt bewust maken van de rol die vrijwilligers spelen in hun wijk. Door middel van een buitenexpositie willen we de buurt opluisteren met beeldende kunst, en de geportretteerde vrijwilligers een gezicht geven.

Helden van de Spaarndammerbuurt Blog

Helden van de Spaarndammerbuurt

Foto: Sandra Hoogeboom. Met toestemming gebruikt.

Tuinhuisje

In 1972 hebben wij dit tuinhuisje zelf gebouwd op Tuinpark Tuinwijck in Amsterdam-Noord. Tot 1983 hebben wij daar met veel plezier vakanties en weekeinden doorgebracht en het toen verkocht.

Huisje

Op onverklaarbare wijze is het huisje in september 2004 in de brand gevlogen (zie foto). In oktober 2004 werd het gesloopt en begin 2005 zal er begonnen worden met het plaatsen van een nieuw huisje.

Myra bij haar zeekoe Jopie

MyraMyra is en was idolaat van zeekoeien en wist daar ook veel van. Op mijn duikcub Amphora waren toentertijd Marcel Bos en Margo Foppen ook lid. Zij zijn vrienden van Myra en Leon. Op de duikclub zat ook Gerrit Wiepjes en hij werkt in Artis en met hem werd bekokstoofd om met behulp van de verzorger Myra het zeekoeienverblijf schoon te laten schoonmaken. Myra en Leon werden door Marcel en Margo vanuit Maastricht naar Amsterdam gelokt voor een bezoekje aan Artis. Dat lukte en op een zondagmorgen vertrokken zij, ik was er ook bij, naar Artis. Na een bezoekje aan de andere beesten kwamen wij aan in het verblijf van de zeekoeien. Geweldig vond zij het.

Op een gegeven moment het was schoonmaaktijd voor Jopie de zeekoe. De verzorger kwam binnen om het water uit de bak te laten lopen. Jopie vreet de godsganselijke dag niet anders dan andijvie, sla en wortelen, in grote hoeveelheden. De oppasser liep naar Myra toe en reikte haar een overall en laarsen aan. Ze was stomverbaasd.
De oppasser vertelde dat zij voor deze keer Jopies verblijf mocht schoonmaken en dat bleek dolle pret. Maar eerst moest het water uit de bak met als gevolg dat Jopie op het droge kwam te liggen. Door zijn erorme gewicht werden zijn darmen in elkaar gedrukt waardoor Jopie geweldige winden liet. Dat kon Myra niet deren en ze ging met een grote emmer en bezem de zeekoe te lijf. Na de wanden en de bodem schoongemaakt te hebben, kreeg Jopie een beurt. Met een straatbezem werd hij onder handen genomen net zo lang dat hij weer begon te glimmen. Na deze behandeling begon zij het beest ook nog te zoenen, ze waren duidelijk verliefd op elkaar. Na deze ceremonie werd er weer water in de bak gedaan en Jopie begon weer te drijven. Toen dat achter de rug was, was het ook voertijd. Het is ongelofelijk wat zo'n beest per dag opvreet.
Ik denk nog met veel plezier terug aan deze dag.

Als Sinterklaas

Sint

Caravan

Een aantal foto's over de sloop in 2002 van de I.F.A. caravan en een paar uit 2003 van de nieuwe Detleff caravan.

© 2004-2015 E. Ros† / R.G.A. Ros